top of page

OM OSS

jj.jpg

KUSTLEDEN

labbe.jpg

STRÖMSBRUK

Kustleden är fördelat över två fastigheter.


Huvudbyggnaden består av reception, café och några gästrum på markplanet. Kameramuseum och kanotuthyrning hittar man i källarplanet.
Huvudbyggnaden stod färdig som brukets nya huvudkontor 1912 och byggdes sedan till under följande årtionden.
Under de senaste 20 åren har den dock fungerat som vandrarhem med gästservice. Känslan är gammaldags och trivsam med fokus på hållbarhet och funktion snarare än moderniteter.

 

Våra lägenheter kallas för Söder eftersom det området i begynnelsen låg söder om det dåvarande bruket.
Lägenheterna är byggda 1971 och har fungerat som vandrarhem i cirka 15 år.
Boendet här består av fullt utrustade tvårumslägenheter med fyra bäddar vardera och har mycket av 70-talskänslan kvar. Även här fokuserar vi på funktion och hållbarhet snarare än modern design och nya  finesser.


Gemensamt för båda fastigeheterna är snabbt, gratis WiFi men TV finns bara i lägenheterna.
Huvudbyggnaden inbjuder till lugn och här finns en bekväm lounge och en massa att läsa istället för TV.

Vi som startade Kustleden 2002 och fortfarande driver vandrarhemmet heter Jaye och Johan. Vi har ett yrkesförflutet som resande fotografer och skribenter med bland annat 20 aktiva år baserade på Kanadas västkust. 

Strömsbruk, som fyllde 350 år 2022, ligger vid kusten i norra Hälsingland, 20 km norr om Hudiksvall och knappt 70 km söder om Sundsvall.

Det gamla brukssamhället grundades redan 1672 och ligger strategiskt mellan sjöar och hav med en brusande fors som genomkorsar byn.

 

Avståndet till havet är bara drygt 1000 meter och de andra vattendragen ligger på ett stenkasts avstånd  från vandrarhemmet.

I Strömsbruk finns ingen butik men väl en pizzeria och sommarloppisar. På cykelavstånd ligger närbelägna Stocka med bland annat närbutik, restaurang och mack. 

 

Trots att Strömsbruk bara ligger en kort avstickare från E4 är miljön avkopplande och inbjuder till utomhusaktiviteter. Cykelspår, vandringsleder och paddelvatten finns alldeles inpå knuten och byn ligger centralt med spännande utflyktsmål inom bekvämt räckhåll.

 

Barnfamiljer och friluftsintresseade älskar Stömsbruk med sin enorma Herrgårdspark, fina bad, promenadstigar och rika djur och fågelliv. Alla Kustledens övernattningsgäster får låna cyklar gratis så det är lätt att lämna bilen på parkeringen.

 

Populära utflyktsmål med bil å andra sidan är, bland andra, Mellanfjärden med Trolska Skogen, Gränsfors med sin yxfabrik, Hassela med vildmark och blånande berg, Hornslandet och Hudiksvall vid havet med Mulle Meck, museer och restauranger. Ett annat populärt utflyktsmål är Järvsö med unika Järvzoo. 

bottom of page